lördag 17 oktober 2015

Een reis naar het verleden

Je hebt van die data die je nooit meer vergeet. Je trouwdag, verjaardagen van familieleden, 9 november 1989 (tenminste als je net zoals ik een Duitse achtergrond hebt), 9-11.

Bron: http://aviacrash.nl/
Voor mijn schoonmoeder is 20 oktober 1948 zo'n datum. Op die dag verongelukte een toestel van KLM bij het Schotse plaatsje Tarbolton, niet ver van de luchthaven Prestwick. Hierbij kwamen alle 40 inzittenden om het leven. Annie was toen een tiener die 's ochtends op de naaischool zat en 's middags vaak voor haar tante, een Tilburgse zakenvrouw, in het huishouden moest gaan werken. De dag na het ongeluk verslond zij eerst alle krantenberichten over de vliegramp voordat zij bij haar tante aan het werk ging. Zij was vooral begaan met het lot van haar stadsgenoot, de 25-jarige stewardess Elsie Feij, die de crash had overleefd maar uiteindelijk toch aan haar verwondingen overleed. Vandaag de dag herinnert zij zich nog menig detail.

onsdag 7 oktober 2015

In een kip naar het hiernaamals

Sinds ik voor het eerst in Cadier en Keer de felgekleurde grafkisten uit Ghana heb gezien weet ik het zeker: ik wil in een kip begraven worden.

In Ghana zijn begrafenissen belangrijker dan bruiloften of welk ander feest ook. Familie, vrienden en kennissen komen bij elkaar om van de overledene afscheid te nemen. Voor de nabestaanden is het een kans om het leven van de overledene te vieren en de status en de rijkdom van de familie te tonen. Zij maken er met z'n allen een mooi feestje van.