lördag 27 juni 2015

Tyrk

Honden worden vaak de beste vriend van de mens genoemd. Mijn studiegenoot Flavien uit Kameroen verbaasde zich dusdanig over de vermenselijkte relatie tussen de Duitsers en hun honden dat hij een antroplogisch onderzoek startte. Drie jaar lang voerde hij interviews met hondenbezitters en verzamelde alles wat over honden te verzamelen valt, tot hondevoer toe. Hij huurde zelfs een kamer bij een familie met hond om de relatie mens - hond van dichtbij te bestuderen. Het verhaal van de Deense Broholmer hond Tyrk zou hem zeker tot verder historisch onderzoek hebben aangespoord.

söndag 14 juni 2015

De kralenmaker uit Ribe

Musea zijn schatkamers van intrigerende verhalen en objecten. Op mijn blog zal  ik de komende tijd de voorwerpen en verhalen presenteren die mij op mijn reis door Zuid-Denemarken bijzonder gefascineerd hebben.

1. De kralenmaker uit Ribe

Waar denken jullie aan bij het het woord Viking? Aan stoere vechtersbazen die op hun schepen half Europa leeg plunderden? Ik denk sinds mijn bezoek aan het museum "Ribes Vikinger" bij het woord Viking aan de kralenmaker uit Ribe.

Ribe
Ribe is de oudste stad van Scandinavië en werd rond 710 n.Chr. gesticht als marktplaats van Friezen en Vikingen. Elke zomer werd langs het riviertje de Ribe Å een nederzetting opgebouwd. Er was een kade voor het aanleggen van de schepen en een houten weg langs de tenten van de koop- en ambachtslieden. Later kreeg de marktplaats een permanent karakter en werden er huizen en werkplaatsen gebouwd.